Az oldalainkba ágyazott Google Adwords kódja marketing célokra, valamint a Google Analytics kódja a látogatottság méréséhez sütiket használ.

Adatkezelési szabályzat Elfogadom!

Világörökség Pécs

Társasjátékok, makett

Római kori társasjátékok, Pécs ókeresztény temetője - makett

Római kori társasjátékok

 

A Cella Septichora Látogatóközpontban 3 féle ókori társasjátékot próbálhattok ki. Az egykori Sopianae-ben sokat játszottak stratégiai táblajátékokkal olyanokkal is, amelyek valamilyen formában a mai napig ismertek.

 

Biztosan mindnyájan játszottatok már pl. malomjátékkal – a rómaiaknál ennek a játéknak is több formája volt. Az ókori görög és római világ egyik legelterjedtebb játéka a zsoldosok játéka – két személyes játék, ami leginkább a mai sakkhoz hasonló, 2×16 bábuval játszották – a játék célja: kiütni, vagy mozgásképtelenné tenni az ellenfél bábuit.

 

Hasonló stratégiai játék a 12 pont, ami a ma ismert Backgammon nevű játék ősének tekinthető – szintén kétszemélyes játék, amit a játékosok 12-12 kővel + 3 dobókockával játszanak.

 

A látogatóközpontban ingyenesen kipróbálható a malom, a zsoldosok játéka és 12 pont nevű társasjáték is, a galérián található vetítőn ezeknek a játékoknak a szabályait is elmagyarázzuk magyar illetve angol nyelvű kisfilmek segítségével.

 

foTÓTH P10104025 másolat-min2

 

DSC02350-1

 

Pécs ókeresztény temetője - makett

 

A Cella Septichora Látogatóközpontban látható az UNESCO világörökség pécsi ókeresztény temetőjének látványos, 160 x 280 cm-es makettje. Ezen jól azonosíthatók a temető jellegzetes épületei 3D rekontrukciók segítségével, látható az egykori Sopianae hiteles térfelszíne, növényzete az átvezető utakkal. A látogatók a makett segítségével átfogó képet kapnak a város egykor temetőjének elhelyezkedéséről, jellegzetességeiről, így a látogatásuk során könnyebben el tudják képzelni a látogatóközpontban elhelyezkedő sírépítmények egykori látványát.

 

cella17

Támogatók