Az oldalainkba ágyazott Google Adwords kódja marketing célokra, valamint a Google Analytics kódja a látogatottság méréséhez sütiket használ.

Adatkezelési szabályzat Elfogadom!

Világörökség Pécs

Pécsi iskoláknak

Rendhagyó történelemóra

RENDHAGYÓ TÖRTÉNELEMÓRA

 

Intézményünk a 2014/2015 őszi tanévtől kezdődően minden pécsi általános iskola 5. évfolyama, és minden pécsi középiskola 9. évfolyama* számára lehetővé teszi, hogy egy osztály egy alkalommal térítésmentesen részt vehessen egy rendhagyó történelemórán a Cella Septichora Látogatóközpontban.

A Cella Septichora Látogatóközpontban megszervezett múzeumi órák hátterét az állandó kiállítást képező, 1600 éves késő római sírépítmények adják. Így programjaink egy adott, állandó installáció rendkívüli színhelyén zajlanak.

Elsődleges célunk, hogy a résztvevőkkel megismertessük a pécsi Világörökségi helyszínt, Pécs ókeresztény temetőjét, a II-IV. században itt élő pogány és keresztény lakosság temetkezési szokásait. Ugyanakkor Sopianae késő római kori mindennapjainak bemutatására is nagy hangsúlyt fektetünk, hisz a temetők minden régészeti korszak társadalmának leghűbb tükörképei.

A legfőbb célkitűzés, hogy felelősséget érezzenek a pécsi Világörökségért, hiszen csak azt tudjuk megfelelően őrizni, és ahhoz ragaszkodunk, amit ismerünk, és ami hozzánk tartozik.

Az órákat minden tanévben november 1-től április 30-ig a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. munkatársai tartják.

A foglalkozások előzetes regisztrációhoz kötöttek.

További részletekért az alábbi elérhetőségeken tájékozódhatnak:

Novák Emese

tel: +36 30 414 2676

e-mail: novak.emese@zsn.hu 

 

 

 

* Hatosztályos középiskola 7. évfolyam

5. osztálynak ajánljuk

Expedíció az időkapszulák nyomában

Pécs városának 1600 éves temetője üzen a sírkamrák mélyéről. Kalandos felfedező útra csábít a pécsi világörökségi helyszíne, ahol titokzatos időkapszulák után kutatva ismerhetjük meg a régmúlt idők történeteit. Rakjuk össze múltunk töredékeit, hogy a közös munka eredményeként táruljon elénk az egykori város temetőjének képe!

A foglalkozás időtartalma 90 perc.

 

 

9. osztálynak ajánljuk:

Ókorbaugró

A pécsi világörökség helyszíneihez kapcsolódó karakterek bőrébe bújva utaznak vissza az időben 1600 évet a diákok. A foglalkozás első felében a résztvevők szerepek szerint csapatokra osztva, a kiválasztott karakternek megfelelő kiinduló kérdések alapján térkép segítségével fedezik fel önállóan a Látogatóközpontot. A foglalkozás második felében a megszerzett ismereteket saját rendezésű szerepjáték formájában mutatják be egymásnak a diákok.

A foglalkozás időtartama 90 perc.

Támogatók